Αναδρομή στο αρχείο του αγώνα

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Ανοιξε - κλείσε



ΚΕΡΑΤΕΑ: ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ, ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΝΟΥΝ


Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
από την Ελευθεροτυπία, Τρίτη 5 Απριλίου 2011

«Φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει οδηγηθεί σε ολική παράνοια», γράφει ο Μίκης Θεοδωράκης αναφορικά με τα όσα εκτυλίσσονται τους τελευταίους μήνες στην Κερατέα. Με δήλωση-παρέμβαση που απέστειλε στο γραφείο Τύπου του Δήμου Λαυρεωτικής, λέει επίσης πως «οι κυβερνήτες της Ελλάδας κατάντησαν τη χώρα μας -εκτός των άλλων- και χώρα της χωματερής».

Μόνο χθες, πάντως, χρειάστηκαν περισσότερες από δέκα αστυνομικές κλούβες για να συνοδεύσουν έναν και μόνο εκσκαφέα που θα άνοιγε τη λεωφόρο Λαυρίου από τα μπλόκα που είχαν τοποθετήσει κάτοικοι. Αφού πρώτα καθάρισαν τη λεωφόρο από τα μπάζα που βρίσκονταν στο ύψος του οικισμού Πέτα, κατευθύνθηκαν στη συνέχεια προς τη Β' είσοδο Κερατέας, στον κόμβο Κακιάς Θάλασσας, ο οποίος επίσης παρέμεινε κλειστός για μία εβδομάδα.

Εκεί τους περίμεναν και εκατοντάδες κάτοικοι. Με δεκάδες διμοιρίες περιμετρικά και στις κορυφές των γύρω λόφων, η λεωφόρος Λαυρίου άνοιξε από τα οδοφράγματα και η κυκλοφορία διεξάγεται (τουλάχιστον, μέχρι αργά χθες το βράδυ) κανονικά. Με τους παραπάνω κόμβους κλειστούς, οι αλλαγές βάρδιας των αστυνομικών δυνάμεων καθυστερούσαν σημαντικά, ενώ πολλές φορές οι αστυνομικοί χάνονταν, με αποτέλεσμα να ρωτάνε τους ντόπιους προς τα πού να πάνε.

Παρόλο που τα πρόχειρα οδοφράγματα απομακρύνθηκαν, η λεωφόρος Λαυρίου εξακολουθεί να παραμένει κλειστή στον κόμβο του Βιοτεχνικού Πάρκου στην Κερατέα, στον κόμβο Θορικού στο Λαύριο, ενώ στο ενδιάμεσο είναι κλειστή από δυνάμεις των ΜΑΤ.

Παρά το γενικευμένο κλίμα δυσαρέσκειας που υπήρχε, δεν σημειώθηκαν επεισόδια. Ακόμα όμως και να γίνονταν, ο Μίκης Θεοδωράκης γράφει πως: «Οταν βλέπω αυτές τις μάχες σώμα με σώμα ανάμεσα στο σύνολο των κατοίκων μιας πόλης και στις δυνάμεις της κρατικής καταστολής, δεν μπορώ παρά να είμαι ολόψυχα στο πλευρό των κατοίκων της Κερατέας και μακάρι να μπορούσα να παλέψω μαζί τους στα οδοφράγματα. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει οδηγηθεί σε ολική παράνοια για να επιμένει σ' αυτή την ωμή επιβολή βίας εναντίον αμάχων που μας ντροπιάζει, γιατί μας θυμίζει άλλες εποχές και άλλες συνθήκες, κατά τις οποίες στο κάτω κάτω οι επιτιθέμενοι ήταν βάρβαροι...».

Σε δηλώσεις του στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, μίλησε για την ανάγκη διαλόγου και πως «η αστυνομία είναι έτοιμη να αποχωρήσει από την Κερατέα αμέσως μόλις πρυτανεύσουν η λογική, η υπευθυνότητα, ο ειλικρινής διάλογος». Συνεχίζοντας ο υπουργός είπε πως «πρόταση της κυβέρνησης αφορά ΧΥΤΥ και όχι ΧΥΤΑ. Αφορά εργοστάσιο, αφορά συνθήκες πλήρους προστασίας του περιβάλλοντος».

* Αργά το βράδυ, άγνωστοι έκλεισαν τη λεωφόρο Λαυρίου με πέτρες και χώματα στα ίδια ακριβώς σημεία που άνοιγε το πρωί η αστυνομία. *

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=5NIT_onE2p8