Αναδρομή στο αρχείο του αγώνα

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Απορρίμματα: Μοντέλο 2+2 μέσω ΣΔΙΤ

Από το euro2day.gr

Τριανταδύο (32) χρόνια μετά την έναρξη του σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, η κυβέρνηση, υπό την απειλή της Κομισιόν, ετοιμάζεται να προχωρήσει στην προκήρυξη των δύο εκ των τεσσάρων διαγωνισμών για τα εργοστάσια επεξεργασίας, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Προκειμένου να περιοριστούν οι αντιδράσεις κατοίκων (δύο από τα εργοστάσια θα κατασκευαστούν σε Γραμματικό και Κερατέα), εξετάζεται η λύση «2 συν 2». Δηλαδή να προχωρήσουν πρώτα οι διαγωνισμοί για τα δύο εργοστάσια σε Φυλή και Ανω Λιόσια και στη συνέχεια οι άλλοι δύο για τις «ευαίσθητες» περιοχές του Γραμματικού και της Κερατέας.

Η πρόταση για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας των περίπου 1.355.000 τόνων απορριμμάτων που παράγονται ετησίως στην Αττική έγινε από τον διαδημοτικό σύνδεσμο (ΕΔΣΝΑ) πριν από λίγες ημέρες, έπειτα από πολύμηνη κωλυσιεργεία, αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «εφόδους» της ΠΟΕ – ΟΤΑ στα διοικητικά συμβούλια του ΕΣΔΝΑ, κ.λπ.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από τη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ εντός των ημερών καθώς ο χρόνος πιέζει. Η προκήρυξη των τεσσάρων διαγωνισμών προγραμματίζονταν για τον περασμένο Ιανουάριο, όπως είχε εξαγγείλει ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: