Αναδρομή στο αρχείο του αγώνα

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Αλλαγή πλεύσης στην Κερατέα από Μπιρμπίλη

Φορείς από την περιοχή της Κερατέας προσέρχονται 
στη συνάντηση με την Τ. Μπιρμπίλη
Μετά τη χθεσινή συνάντηση με φορείς
Tης Ε. Καρανάτση
από την Καθημερινή

Με βασικό χειριστή του διαλόγου την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της Κερατέας.

Η υπουργός Περιβάλλοντος χθες στη συνάντηση με εκπροσώπους του δήμου και φορείς της περιοχής φάνηκε διαλλακτική στο θέμα της χωροθέτησης του εργοστασίου διαχωρισμού απορριμμάτων εντός του Βιομηχανικού Πάρκου, (ΒΙΟΠΑ), εμμένοντας ωστόσο στο θέμα της χωροθέτησης ΧΥΤΥ στην περιοχή και στον όγκο των απορριμμάτων που θα καταλήγουν εκεί. Η κ. Τίνα Μπιρμπίλη αρνήθηκε να κάνει επίσημα δηλώσεις, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε από τους εκπροσώπους του δήμου και των φορέων ολοκληρωμένη σαφή πρόταση που θα είναι εφαρμόσιμη και θα βασίζεται σε συγκεκριμένες μελέτες και χρονοδιαγράμματα.

«Εμείς για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ επιμένουμε στο Οβριόκαστρο, αλλά...» φέρεται να είπε. Επεσήμανε επίσης ότι η τελική απόφαση για το θέμα θα είναι κυβερνητική. Νέα συνάντηση για το θέμα έχει οριστεί την Τετάρτη.

Αλλαγή πλεύσης στην Κερατέα από Μπιρμπίλη

Με βασικό χειριστή του διαλόγου την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της Κερατέας. Χθες στη συνάντηση με τους τοπικούς φορείς της Κερατέας η υπουργός δεν απέκλεισε την πρόταση του Δήμου Λαυρεωτικής για κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Βιοτεχνικό Πάρκο, εφόσον, όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου, «υπάρχει η σύμφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΒΙΟΠΑ».

Ωστόσο, έθεσε ως προαπαιτούμενο την ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών, που προϋποθέτει εκτός από την λειτουργία ενός τέτοιου εργοστασίου για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και την ύπαρξη ΧΥΤΥ (Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) εντός των ορίων της Κερατέας όπως διευκρίνισε.

Σημεία συμφωνίας στη χθεσινή συνάντηση ήταν το θέμα της τεχνολογίας, καθώς απορρίφθηκε από αμφότερες τις πλευρές η καύση σύμμεικτων απορριμμάτων, καθώς επίσης ότι φορέας διαχείρισης του συστήματος θα είναι ο δήμος. Η διαφωνία, όμως, εστιάζεται στο κρίσιμο θέμα της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ, καθώς η υπουργός εμμένει στην ανάγκη δημιουργίας του, προκρίνοντας ως καλύτερη θέση το Οβριόκαστρο, ενώ οι τοπικές αρχές αποκλείουν το σημείο αυτό και δεν θεωρούν καν αναγκαία την κατασκευή ΧΥΤΥ. Επίσης διάσταση απόψεων υπήρξε και στο θέμα του τονάζ (όγκου) απορριμμάτων που θα διαχειρίζεται το εργοστάσιο, καθώς οι τοπικοί φορείς της Κερατέας επιθυμούν να περιοριστεί η διαχείριση στους Δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού.

Η κ. Μπιρμπίλη αποσαφήνισε στους συνομιλητές της ότι έχει εντολή εκ μέρους του πρωθυπουργού να προχωρήσει στη διαδικασία του διαλόγου αλλά ότι δεν μπορεί η ίδια να αποφασίσει και ζήτησε πιο συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση από τις τοπικές αρχές, την οποία θα συζητήσουν αναλυτικά την επόμενη Τετάρτη, οπότε και ανανεώθηκε των ραντεβού των δύο πλευρών.

«Ανέλπιστα θετική» χαρακτήρισε τη χθεσινή επαφή με την υπουργό ο πρώην δήμαρχος Κερατέας κ. Στ. Ιατρού, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, ενώ σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Λαυρεωτικής ανέφερε ότι «υπάρχει θέληση για κοινά αποδεκτή λύση και από τις δύο πλευρές. Ο διάλογος θα συνεχιστεί σε αυτή την κατεύθυνση με στόχο να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τη δημιουργία μιας σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου».

Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο γ. γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, με τη δημοτική αρχή Λαυρεωτικής να προτείνει την κατασκευή εντός του Βιοτεχνικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ) εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: