Αναδρομή στο αρχείο του αγώνα

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Στροφή 180 μοιρών για Κερατέα

από το MEGA

Αλλάζει ρότα η κυβέρνηση στο θέμα του ΧΥΤΥ στην Κερατέα, αφού η Τίνα Μπιρμπίλη δηλώνει έτοιμη να συζητήσει με τους κατοίκους αλλαγές στον σχεδιασμό, ανατρέποντας τις παλαιότερες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις πως το έργο θα εκτελεστεί οπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, η οποία συναντήθηκε το βράδυ της Πέμπτης της με τους εκπροσώπους των κατοίκων της Κερατέας, έκανε εφ' όλης της ύλης συζήτηση και για την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί και για την ποσότητα των σκουπιδιών, αλλά και το ενδεχόμενο αλλαγής του χώρου που θα γίνει το έργο, ενώ ο περιφερειακός σχεδιασμός προέβλεπε τη δημιουργία του ΧΥΤΥ στην τοποθεσία Οβριόκαστρο.

Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος έλεγαν πως "εάν υπάρξει σαφής πρόταση με σαφές χρονοδιάγραμμα, το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν είναι αρνητικό στο να εξετάσει τη χωροθέτηση στο Βιοτεχνικό Πάρκο". Πληροφορίες, δε, αναφέρουν ότι το βράδυ της Πέμπτης υπήρξε επικοινωνία της Τίνας Μπιρμπίλη με τον Γιώργος Παπανδρέου και πως ακολούθως ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Γιάννη Ραγκούση.

Ικανοποιημένος εμφανίσθηκε μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κώστας Λεβαντής, όπως διεφάνη από τη δήλωση που έκανε. "Απ' ό,τι φαίνεται -είπε- η κρίση που είχε δημιουργηθεί θα γίνει μια ευκαιρία για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων γενικότερα για τη χώρα".

Το ραντεβού της Τίνας Μπιρμπίλη με τους κατοίκους της περιοχής κλείστηκε μετά από συνεννόηση του Χρήστου Παπουτσή με τον πρωθυπουργό για να εκτονωθεί η ένταση που επικρατούσε στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα, την ώρα που άλλα στελέχη -όπως οι κ. Πάγκαλος και Ραγκούσης- επέμειναν πως η κυβέρνηση δεν έπρεπε να υποχωρήσει και το έργο να προχωρήσει με βάση τον αρχικό σχεδιασμό.

Οι κάτοικοι θα καταθέσουν την Τετάρτη ολοκληρωμένη πρόταση, που θα αφορά και τον όγκο απορριμμάτων που θα διαχειρίζεται η νέα μονάδα, την οποία η Τίνα Μπιρμπίλη θα μεταφέρει στην κυβέρνηση και τους συναρμόδιους υπουργούς και αφού μελετηθεί, θα ληφθεί η οριστική απόφαση.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν τον κίνδυνο ματαίωσης του έργου στην Κερατέα, λόγω απώλειας των πόρων από την ΕΕ. "Όλα αυτά έχουν ημερομηνία λήξης, η οποία δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Απεντάσσεται ένα έργο και χάνονται οι πόροι" σημείωσε ο Κώστας Καρτάλης μιλώντας στον ρ/σ Βήμα fm. Πρόσθεσε, πάντως, πως είναι καλό που "υπάρχει μια διοαβούλευση έστω και τώρα, γιατί είναι προφανές ότι ατυά τα έργα δεν μπορούν να δρομολογηθούν ερήμην των κατοίκων".

Για την αλλαγή στρατηγικής η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά της ΝΔ, με τον αρμόδιο τομεάρχη Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει: "Ποιον από τους δύο υπουργούς πρέπει να πιστέψουμε, τον κ. Ραγκούση που εμφανιζόταν ανυποχώρητος στην κατασκευή των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στο χώρο που έχει ήδη επιλεγεί ή την κ. Μπιρμπίλη που χθες άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής της χωροθέτησής τους; Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να σοβαρευτεί στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής".

Δεν υπάρχουν σχόλια: