Αναδρομή στο αρχείο του αγώνα

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.

Το Τμήμα  Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει  την κατηγορηματική του αντίθεση στην  Απόφαση του Περιφερειάρχη και Προέδρου του ΕΔΣΝΑ κ. Σγουρού και της Εκτελεστικής Επιτροπής  για την υλοποίηση  των  4 μονάδων  επεξεργασίας  1.350.000 τόνων  ετησίως σύμμεικτων απορριμμάτων  με  Σύμπραξη  Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα  (ΣΔΙΤ)  και με την εγγύηση του δημοσίου για  ελάχιστη ποσότητα 1.350.000 τόνων ετησίως  σε περίοδο 25ετίας. Με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ και τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, τρέχουν  να προλάβουν  τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό, ακόμη  και την  ενδεχόμενη  παρέμβαση για αλλαγή σχεδιασμού  που μπορεί να ζητηθεί από την  ίδια την  ευρωπαϊκή ένωση (βλέπε δηλώσεις Κρεμλή)  και να μοιράσουν στους επικοινωνιακούς και οικονομικούς χορηγούς τους , στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, τα κομμάτια της  πίτας από ένα προαποφασισμένο  πριν από  χρόνια σχέδιο. Ένα σχέδιο  που κατευθύνει το 85% των απορριμμάτων στη Φυλή , ένα σχέδιο που αμφισβητείται, έχει ακυρωθεί από τις εξελίξεις, τον  χρόνο και τις πράξεις και έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών.

Δεν είναι μόνο η Αττική. Έχουν ήδη εγκριθεί από την κυβέρνηση   6 προγράμματα ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων  ( Δυτ. Μακεδονία, Σέρρες, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαϊα Πελοπόννησος), με  κοινό στόχο την  ενεργειακή  αξιοποίηση σύμμεικτων απορριμμάτων  σε   κεντρικές  μονάδες  μεγάλης κλίμακας. Όλα αυτά καμιά σχέση δεν έχουν με τη προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Πρόκειται  για  βιομηχανία σκουπιδιών και  ενέργειας. Με τεράστιο οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό  κόστος για τους πολίτες.

Τη περίοδο αυτή εξελίσσεται στη Περιφέρεια Πελοποννήσου η  πρώτη  δοκιμή  "ανταγωνιστικού  διαλόγου με τους επενδυτές " . Στον    " ανταγωνιστικό  διάλογο "  όχι  μόνο δεν  λαμβάνουν υπόψη τους  την  κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση  αλλά αντίθετα κάποιοι ελάχιστοι (άραγε ποιοι  ;) διαπραγματεύονται   αντί  ημών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών με κάποιους ελάχιστους του ιδιωτικού κεφαλαίου. Διαπραγματεύονται  όχι μόνο την κατασκευή των έργων  αλλά κάθε πτυχή  της διαχείρισης  απορριμμάτων. Από την εξεύρεση  χώρων  έως την τελική διάθεση και  βέβαια  διαπραγματεύονται το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει ο δημότης.

Η  μνημονιακή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ,  μετατρέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε εισπρακτικό μηχανισμό στην υπηρεσία των επιχειρηματικών συμφερόντων που ετοιμάζονται να λεηλατήσουν τον δημόσιο πλούτο και τα λαϊκά εισοδήματα  και με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση αποσκοπεί και  η  λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων που εξελίσσεται στους ΟΤΑ σε όλη τη χώρα με τις αναθέσεις της αποκομιδής  και της λειτουργίας των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτες. Την ίδια ώρα που οι προϋπολογισμοί των  ΟΤΑ είναι στο κόκκινο στρώνεται το χαλί για  τους  αυριανούς επενδυτές των ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων .

Η τοπική αυτοδιοίκηση βιώνει το σαρωτικό κύμα του νεοφιλελεύθερου τροϊκανού κυκλώνα. Όσοι πιστεύουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχει  για να λέει ναι στις χωροθετήσεις και να  χαρατσώνει τους δημότες είναι  μακριά νυχτωμένοι! Οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια   που τιμούν την αυτοδιοίκησης είναι ώρα να αναμετρηθούν την  με τη σκληρή πραγματικότητα και να λάβουν καθαρή θέση, να καταδικάσουν  τον  ασφυκτικό εναγκαλισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης με  το πολιτικό σύστημα και τους στυλοβάτες του. Όσοι σχεδιάζουν να  πλουτίσουν με τα σκουπίδια σε βάρος της κοινωνίας, πρέπει να μας  βρουν μαζί με τους πολίτες απέναντι τους! Εμείς δεν θα γίνουμε συνένοχοι του φόνου. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στον πλήρη ευτελισμό της αυτοδιοίκησης. Η λύση είναι η συλλογική αντίδραση της Αυτοδιοίκησης μαζί με το λαό και της εργαζόμενους απέναντι στην εξαθλίωση της .

31/08/2012
ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: