Αναδρομή στο αρχείο του αγώνα

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ο Α.Τσίπρας για την Κερατέα και τη διαχείριση απορριμμάτων.


"Δεν είναι μόνο χαρά – είναι τιμή για μένα ότι βρίσκομαι στην πόλη σας. Στη πόλη που κάποιοι ήθελαν να μετατρέψουν σε χωματερή αλλά, με τους αγώνες των κατοίκων της μετατράπηκε σε χωματερή της διαπλοκής. Στην πόλη-σύμβολο για όλη την Ελλάδα. Εσείς νικήσατε τη διαπλοκή. Εσείς δείξατε πρώτοι σε όλη την Ελλάδα το δρόμο της αξιοπρέπειας, της αυτοπεποίθησης και της ανατροπής. Το δρόμο που θα επιλέξουν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες στις 17 Ιουνίου". Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, στην Κερατέα την Τετάρτη το βράδυ.

"Η Κερατέα αποτελεί ένα πρώιμο αντιμνημονιακό μοντέλο. Με γνώση, με πρόγραμμα, και με απόφαση της κοινωνίας, η Κερατέα αποτίναξε τα δεσμά των τετελεσμένων που προσπάθησαν να επιβάλλουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, για λογαριασμό των συμφερόντων που υπηρετούν. Έτσι και ο ελληνικός λαός με γνώση, με αυτοπεποίθηση, με πρόγραμμα αλλά και με την αποφασιστική στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις 17 Ιουνίου θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης της Αριστεράς, που θα αποτινάξει τα δεσμά του Μνημονίου".

"Όταν το ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τον ανένδοτο αυτό αγώνα το έκανε αυθόρμητα και ολόψυχα. Το κάναμε γιατί πιστέψαμε και πιστεύουμε στο δίκιο. Στο δικαίωμα για ποιότητα ζωής. Με προγραμματικές προτάσεις για ένα εναλλακτικό μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων. Αλλά και γιατί καμία πολιτική δεν μπορεί να επιβληθεί με την καταστολή" "Το σημαντικό πρόβλημα εδώ είναι ότι όποια και αν ήταν η πολιτική που επελέγη για την διαχείριση των απορριμμάτων, επεχείρησαν να την επιβάλλουν με το ζόρι, και με αδιανόητη καταστολή. Αυτά τα έκαναν μόνο οι χούντες της Λατινικής Αμερικής στους ινδιάνους. Σε ευρωπαϊκές χώρες δεν γίνονται. Δεν μπορεί να επιβάλλεται πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων προσαρμοσμένη στα επιχειρηματικά σχέδια του εργολάβου".

Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων ο Α. Τσίπρας ανέφερε πως "πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνολικού δίκαιου ορθολογικού και περιβαλλοντικά ορθού χωροταξικού σχεδιασμού με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Και ότι ο χαρακτήρας των συστημάτων διαχείρισης πρέπει να είναι δημόσιος –αυτοδιοικητικός. Μια χώρα που σέβεται τον εαυτό της, τους πολίτες της και το περιβάλλον της οφείλει να έχει ένα ολοκληρωμένο πρότυπο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε κάθε επίπεδο, από το τοπικό και το διαδημοτικό, ως το περιφερειακό και το εθνικό. Το ολοκληρωμένο αυτό σχέδιο πρέπει να έχει συγκεκριμένες παραμέτρους, όπως η ανακύκλωση, η διαλογή στην πηγή και βεβαίως ο ανταποδοτικός χαρακτήρας".

"Εμείς δεν οργανώνουμε την πολιτική μας με το κριτήριο: ποιος ενδιαφέρεται να πάρει τη δουλειά για να τον διευκολύνουμε. Αυτό το κάνει ο σάπιος δικομματισμός του χτες. Το κάνουν οι πολιτικοί της διαπλοκής. Ακόμα και τώρα ο κ. Πάγκαλος βλέπει τους κατοίκους της Κερατέας ως «τραμπούκους, χειραγωγημένους από τοπικά συμφέροντα και τοπικούς Μαυρογιαλούρους». Γιατί, για τον ίδιο και το κόμμα του, ανάπτυξη είναι τα συμφέροντα της διαπλοκής. Εμείς δεσμευόμαστε και αναλαμβάνουμε την ευθύνη: ΧΥΤΑ ούτε στο Οβριόκαστρο ούτε στην Κερατέα. Δεσμευόμαστε και αναλαμβάνουμε την ευθύνη να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Λαυρεωτικής. Την φυσική της θέση, το τοπίο της, τα ιστορικά και τα πρόσφατα μνημεία της, τις αναπτυξιακές της δυνατότητες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: