Αναδρομή στο αρχείο του αγώνα

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Προκήρυξη του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση και Λειτουργία Ολοκληρωμένων Εγκατάστασεων Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Αττικής».

Σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εσωτερικών Πάρη Κουκουλόπουλου, καθώς επίσης και του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού και του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλία Λιακόπουλου, μετά από σχετική απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, εγκρίθηκε το σχέδιο της προκαταρκτικής προκήρυξης του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση και Λειτουργία Ολοκληρωμένων Εγκατάστασεων Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Αττικής», που αποστέλλεται σήμερα για δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Με την προκήρυξη αυτή αρχίζει η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου - επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει την ολοκληρωμένη επεξεργασία και διαχείριση 1.350.000 τόνων απορριμμάτων του λεκανοπεδίου, στα πρότυπα των σύγχρονων μητροπολιτικών κέντρων. Η διαχείριση θα ανατεθεί για περίοδο περίπου 20 ετών. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2012, ώστε τα έργα να είναι σε πλήρη λειτουργία εντός του 2014. Ο διαγωνισμός θα είναι απολύτως διαφανής και ανοικτός σε όλες τις δόκιμες και περιβαλλοντικά συμβατές μεθόδους επεξεργασίας που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας. Ο προυπολογισμός κατασκευής του έργου υπερβαίνει τα 430 εκ. ευρώ, από τα οποία ποσό μέχρι 140 εκ. ευρώ θα καλυφθεί μέσω κοινοτικών ενισχύσεων και το υπόλοιπο από ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό, που θα εξασφαλίσει ο ανάδοχος - επενδυτής. Παράλληλα, ξεκινούν συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη συμμετοχή της στη χρηματοδότηση του έργου.

Η επένδυση αυτή είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη στην κατηγορία των υποδομών περιβάλλοντος και θα συμβάλει σημαντικά στην άρση της χρόνιας καθυστέρησης της χώρας στο θέμα της επεξεργασίας των απορριμμάτων, θέτοντας τέλος στις χωματερές και βελτιώνοντας σημαντικά το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Παράλληλα, τα έργα αυτά θα ενισχύσουν την ζητούμενη πράσινη ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ θα δημιουργήσουν πόλο για την δημιουργία νέων επιχειρήσεων δορυφορικού χαρακτήρα (ανακύκλωση, πράσινες τεχνολογίες προεπεξεργασίας κλπ). Τα έργα προτείνεται να υλοποιηθούν με την μέθοδο των Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΡΡΡ) και ο ανάδοχος θα αμείβεται με βάση τα εισερχόμενα απορρίμματα (gate fee) και την επίτευξη συγκεκριμένων περιβαλλοντικών στόχων και ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Η Κυβέρνηση απευθύνεται στην επενδυτική κοινότητα, προσφέροντας μία σύγχρονη επενδυτική ευκαιρία με όρους απόλυτης διαφάνειας και εγγύησης της πιστής τήρησης των οικονομικών υποχρεώσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και την αυστηρη τήρηση των περιβαλλοντικών προυποθέσεων από τον ανάδοχο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα της Αττικής, που δείχνει την αποφασιστικότητα των συναρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος να επιλύσουν το μεγάλο αυτό πρόβλημα σε ουσιαστική συνεργασία με την αιρετή Περιφέρεια. Το ευρύτερο μήνυμα είναι ότι η διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί προτεραιότητα γιατί αφορά την ποιότητα ζωής όλων μας, έχει σαφή περιβαλλοντική στόχευση και σημαντική επενδυτική δυναμική για όλη τη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: