Αναδρομή στο αρχείο του αγώνα

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

ΛΕΕΙ «ΝΑΙ» Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΦΟΒΟΛΕΣ

«Πράσινο φως» στην πρόταση του Δήμου Λαυρεωτικής για την κατασκευή χώρου επεξεργασίας απορριμμάτων Λαυρεωτικής στη θέση Φοβόλες Κερατέας αναμένεται να δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα μέσω της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους φορείς της περιοχής, ενώ το μεσημέρι συνεδρίασε το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής για τα σκουπίδια. Μ' αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής και στη δημοπράτηση του έργου μετά από σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ήδη η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης συναντήθηκε την Τετάρτη με τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλία Λιακόπουλο και του παρέδωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Λαυρεωτικής με την οποία προτείνεται η κατασκευή ΧΥΤΥ και δύο εργοστασίων εργοστασίου επεξεργασίας 80.000 τόνων απορριμμάτων συμπεριλαμβανομένων και των 20.000 τόνων λυματολάσπης και μονάδας κομποστοποίησης σε δημοτική έκταση 52 στρεμμάτων στις Φοβόλες (θέση «Αμπέλια») δίπλα στην παλιά χωματερή της Κερατέας.

Οι τέσσερις λόγοι που ικανοποιείται η κυβέρνηση
Η συγκεκριμένη πρόταση έχει ήδη σταλεί τόσο στο υπουργείο Περιβάλλοντος όσο και στο υπουργείο Εσωτερικών και από την πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι ικανοποιεί την κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί:

1) Η έκταση των 52 στρεμμάτων είναι αρκετή, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων των εργοστασίων και του ΧΥΤΥ. Παράλληλα δίπλα βρίσκεται και ο χώρος της παλιάς χωματερής (περίπου 30 στρέμματα) που αν χρειαστεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί

2) Η δυναμικότητα των εργοστασίων που προτείνεται είναι 80.000 τόνοι ετησίως και θεωρείται ικανοποιητική ως βάση. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι στη διαπραγμάτευση θα μπορούσε να ανέβει ακόμη και μέχρι τους 100.000 τόνους.

3) Η χωροθέτηση της συγκεκριμένης έκτασης δεν πρόκειται να καθυστερήσει περισσότερο από ένα με δύο μήνες καθώς ούτως ή άλλως στην περιοχής λειτουργούσε εδώ και πολλές δεκαετίας χωματερή.

4) Ο χώρος είναι παρόμοιος με αυτόν του Οβριόκαστρου και άρα δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω μεταφοράς του ΧΥΤΥ λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα από την αρχικά εγκεκριμένη έκταση

Λιακόπουλος: Δρομολογείται η κατασκευή των έργων
Ενδεικτικά για τις προθέσεις της κυβέρνησης είναι και τα όσα είπε στην χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλίας Λιακόπουλος: «H μεγάλη σύγκρουση της Κερατέας έφερε ένα θετικό αποτέλεσμα. Μετά από όλα όσα έγιναν η Αυτοδιοίκηση υπέδειξε ένα νέο σημείο κατασκευής του ΧΥΤΥ γεγονός που δρομολογεί και την κατασκευή των έργων που θα συμπεριλαμβάνει και την κατασκευή σταθμών μεταμόρφωσης και εργοστασίων στην Αττική», ήταν η σχετική αποστροφή του κ. Λιακόπουλου.

Λεβαντής: Τρεις οι «κόκκινες» γραμμές
Στην άλλη πλευρά στο Δήμο Λαυρεωτικής, μετά την κατάθεση της πρότασης που έχει προκαλέσει διχασμό στην κοινωνία της Κερατέας, αναμένουν την κλήση της υπουργού Περιβάλλοντος την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να δοθεί οριστικό τέλος στην υπόθεση.

Όπως πάντως τονίζει μιλώντας στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κώστας Λεβαντής οι φορείς της περιοχής βάζουν τρεις «κόκκινες» γραμμές:

1) Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στο Οβριόκαστρο, καθώς, εκτός των άλλων, σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμάται ότι οι αντιδράσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες από πριν.

2) Το τονάζ δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 80.000 το χρόνο

3) Η διαχείριση των εγκαταστάσεων να γίνεται από το Δήμο Λαυρεωτικής.

aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: