Αναδρομή στο αρχείο του αγώνα

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Επίθεση του Γραφείου Τύπου του Δήμου Λαυρεωτικής σε όσους διαστρεβλώνουν την αλήθεια.

ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
Κερατέα 31/5/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η διαφορετική άποψη και γνώμη δεν είναι απλώς δικαίωμα, είναι ιερό καθήκον και υποχρέωση, όποιος την έχει να την εκφράζει.
Όμως από το να εκφράζω την γνώμη μου μέχρι να διαστρεβλώνω την πραγματικότητα και να ακυρώνω την γνώμη της πλειοψηφίας υπάρχει μεγάλη διαφορά.

Είναι οδυνηρό να βλέπεις δημοσιεύματα, που εμφανέστατα προέρχονται από συγκεκριμένες μειοψηφικές ομάδες, να παρουσιάζουν το άσπρο μαύρο ακυρώνοντας οι ίδιοι τον αγώνα όλων μας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Την Παρασκευή 27 Μαΐου στο Δημοτικό Συμβούλιο πάρθηκε κατά πλειοψηφία (22 προς 4 και 1 λευκό) απόφαση για την τελική πρόταση που θα καταθέσουμε στην Κυβέρνηση για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού.

Η απόφαση αυτή συνοψίζεται ως εξής:

1. Προτείνεται χώρος 50 στρεμμάτων στην θέση Αγ. Ιωάννης – Φοβόλες (δίπλα ακριβώς στον παλαιό ΧΑΔΑ) για τη δημιουργία ολοκληρωμένης σύγχρονης μονάδας διαχείρισης στερεών αποβλήτων ανάλογης με αντίστοιχες που υπάρχουν σε λειτουργία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που θα περιλαμβάνει Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, Μονάδα Κομποστοποίησης και Χώρο Διαχείρισης Υπολειμμάτων.
2. Η ποσότητα που θα διαχειρίζεται η εν λόγω μονάδα θα είναι 60.000 τόνοι το χρόνο με σχεδιασμό αιχμής, που θα περιλαμβάνει και ποσότητα λυματολάσπης, τους 80.000 τόνους το χρόνο.
3. Υπεύθυνος φορέας για την κατασκευή, λειτουργία και διαχείριση των εγκαταστάσεων θα είναι ο Δήμος Λαυρεωτικής σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Υ.ΠΕ.Κ.Α.

Αμέσως μετά την απόφαση, διαβάσαμε στον τύπο απίστευτα δημοσιεύματα του τύπου:
«Ο Δήμος προδίδει τον πολύμηνο αγώνα των κατοίκων…»
«Οι κάτοικοι πάλεψαν με σύνθημα Όχι ΧΥΤΑ Όχι ΧΥΤΥ Όχι ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ στην Κερατέα»…
«Ο αγώνας της Κερατέας τώρα αρχίζει…»

Δηλαδή τι;
Εάλω η Πόλις; Εάλω η Κερατέα μας; Εάλω η ψυχή μας; Εάλω η σκέψη μας; Εάλω η αξιοπρέπειά μας; Εάλω η καθημερινότητά μας; ...

Είναι έτσι; Αυτό κατάλαβαν οι άνθρωποι της μειοψηφίας ή αυτό ήθελαν για τους δικούς τους λόγους να καταλάβουν και κατ΄ επέκταση να δώσουν ως είδηση στον τύπο; Όρα, ατάκτως ερριμμένες κινδυνολογίες…

Για την ιστορία και για όσους χρήζουν φρεσκάρισμα μνήμης να αναφέρουμε τα κομβικά σημεία του προβλήματος των απορριμμάτων στην πόλη μας που σε αδρές γραμμές είναι τα εξής:

• Το 1997 ιδρύθηκε ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Λαυρεωτικής με βασικό στόχο την διαχείριση των απορριμμάτων της γεωγραφικής περιοχής που τώρα καταλαμβάνεται από τους Δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού.
• Το 2003 καταθέτουμε τροπολογία στην βουλή (κατά την ψήφιση του Νόμου 3164 που θα αποτελούσε για τα επόμενα χρόνια τον εφιάλτη της Κερατέας) για την δημιουργία ξεχωριστού φορέα διαχείρισης για τα δικά μας απορρίμματα. Η τροπολογία δε ψηφίστηκε τελικά.
• Στις 11-12- 2010 αμέσως μετά την επέμβαση των ΜΑΤ αγωνιζόμαστε με κύριο σύνθημα την ακύρωση της εγκατάστασης ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ ή κάθε είδους Μονάδας στο χώρο του Οβριόκαστρου.

Η πρόταση για τη διαχείριση των δικών μας απορριμμάτων επανήλθε και έγινε και αυτή σύνθημα (όχι όλων, κάποιες μειοψηφίες που θέλουν να λέγονται προοδευτικές και που είναι εκείνες που γεμίζουν τον τύπο με τις παραπάνω ειδήσεις …έλεγαν τα σκουπίδια μας να πάνε στην Φυλή ή Εκτός Αττικής).

Για το σκοπό αυτό διοργανώσαμε τη Κυριακή 27-2-2011 και την Ημερίδα για την Ανεύρεση Βιώσιμων Προτάσεων Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Λαυρεωτικής.
Και φυσικά στις αρχές του Μάρτη πάρθηκε Ομόφωνη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο η οποία έλεγε τα παρακάτω:

1. Αποχώρηση των ΜΑΤ από το Οβριόκαστρο.
2. Αποχώρηση των Μηχανημάτων.
3. Όχι Χυτά, όχι ΧΥΤΥ Όχι ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ στο Οβριόκαστρο.
4. Διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού με Σύγχρονες μεθόδους στο χώρο του ΒΙΟΠΑ.

Όταν τη Μεγάλη Δευτέρα έφυγαν τα ΜΑΤ και τα μηχανήματα, συμφωνήθηκε με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσή ήταν μετά το Πάσχα να αρχίσουμε συζητήσεις με την Υπουργό Υ.ΠΕ.Κ.Α. κ. Τίνα Μπιρμπίλη. Κάτι που και εμείς ως Δήμος το επιδιώκαμε όλους αυτούς τους μήνες της κατοχής από τα ΜΑΤ.

Από την πρώτη κιόλας συνάντηση έγινε γνωστό ότι η λύση του ΒΙΟ.ΠΑ. είχε προβλήματα τόσο Χώρου όσο και Νομοθεσίας κι έτσι άρχισε να εξετάζεται η λύση του παλιού ΧΑΔΑ στην θέση Αγ. Ιωάννης – Φοβόλες.

Ας δούμε όμως σε τι διαφέρει η πρώτη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από την κατά πλειοψηφία απόφαση της 27-5-2011.
Ουσιαστικά στο μόνο που διαφέρει είναι η θέση. Η χωροθέτηση…

Αν κάποιος κοιτάξει το χάρτη, η απόσταση της κορυφής του Οβριοκάστρου από το ΒΙΟ.ΠΑ. είναι 1.450 μέτρα ενώ της προτεινόμενης θέσης είναι 1.300, δηλαδή έχουν διαφορά 150 μέτρων.
Όμως μεταξύ του ΒΙΟ.ΠΑ. και της κορυφής του Οβριοκάστρου υπάρχει απόλυτη οπτική επαφή, ενώ μεταξύ της προτεινόμενης θέσης (Φοβόλες) και της κορυφής του Οβριοκάστρου μεσολαβούν δυο λόφοι που καλύπτουν πλήρως το χώρο κατασκευής της εγκατάστασης. Ήτοι σε ακόμα πιο προνομιακή θέση από εκείνη του ΒΙΟ.ΠΑ. για την πόλη της Κερατέας.

Τώρα, όσον αφορά την ύπαρξη σε μικρή απόσταση Νεοτέρων Μνημείων από τις δραστηριότητες της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου, πληροφορούμε ότι ολόκληρη η Λαυρεωτική διαθέτει ανάλογα μνημεία, η ύπαρξη των οποίων δεν εμποδίζει την ανάπτυξη της περιοχής αλλά δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμός κατά την ανέγερση οποιασδήποτε μονάδας.
Μην ξεχνάμε ότι το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου βρίσκεται μέσα σ΄ ένα τέτοιο μνημείο σε απόλυτη ταύτιση με αυτό.

Ο μοναδικός στην χώρα μας χώρος αποθήκευσης τοξικών αποβλήτων βρίσκεται μέσα σ΄ ένα τέτοιο μνημείο χωρίς να προσβάλει το χώρο.

Συμπέρασμα, αβίαστο και απόλυτα λογικό: Τα επιχειρήματα ότι πουλήθηκε ο αγώνας, οφείλονται σε αλλότρια συμφέροντα που καμιά σχέση δεν έχουν με τον αγώνα μας και που μόνο στόχο έχουν το καπέλωμα και την πολιτική εκμετάλλευση.

Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να γελάει κάποιος μαζί τους, αν δεν ήταν παιχνίδια με το αίμα, τον ιδρώτα και την αγωνία όλων αυτών που επί 5 μήνες δώσανε αυτή την πρωτοφανή μάχη.

Και μια συμβουλή για το τέλος, καλό και χρήσιμο θα ήταν όσοι διαδίδουν στον τύπο, τα περί πουλήματος της Δημοτικής Αρχής να μην καπηλεύονται, να μην προκαλούν και πάνω από όλα να μην πανικοβάλλονται…
Όλα αυτά βλάπτουν σοβαρά τον τόπο που μας γέννησε, που φιλοξενεί τις ζωές μας και που αγαπάμε.

Κι είναι ξεκάθαρο ότι πολιτικά παιχνίδια τούτος ο τόπος δε σηκώνει.

Σταματίνα Κωστάκου
Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου
Δήμου Λαυρεωτικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: