Αναδρομή στο αρχείο του αγώνα

Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

Ανακωχή στην Κερατέα, εμφύλιος στην κυβέρνηση


από "ΤΑ ΝΕΑ"

Σε ενδοκυβερνητική... τρικυµία εξελίχθηκε η συµφωνία απεµπλοκής των «αντιµαχοµένων δυνάµεων» στα µπλόκα της Κερατέας που συνήψε χθες το µεσηµέρι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής σε συνάντησή του µε τον δήµαρχο Λαυρεωτικής Κ. Λεβαντή, παρουσία και του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου.

Υπουργοί βρέθηκαν να µην έχουν ενηµερωθεί, άλλοι να εκφράζουν ζωηρές αµφιβολίες για το αν θα συνεχιστεί το έργο του ΧΥΤΥ, και µια υπουργός, η του Περιβάλλοντος, να πληροφορείται από το... ραδιόφωνο ότι την επόµενη Πέµπτη θα συναντηθεί µε αντιπροσωπεία κατοίκων της Κερατέας προκειµένου να συζητήσει την πρότασή τους για άλλο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριµµάτων στην περιοχή.

Η εικόνα συµπληρώνεται απότο «γλαφυρό» σχόλιο στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, ο οποίος κατόπιν όλων αυτών δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι «το πρόβληµα αυτής της κυβέρνησης δεν είναι ο συντονισµός, αλλά η έλλειψη συλλογικότητας, και πρέπει να σας πω ότι κανείς δεν µπορεί να συντονίσει το µυαλό του κάθε υπουργού!». Πάντως, παρά την εικόνα ασυ ντόνιστης ορχήστρας που παρουσίασε – και σ’ αυτό το θέµα – η κυβέρνηση χθες, δηλώνεται κατηγορηµατικά ότι η αποχώρηση των αστυνοµικών δυνάµεων «δεν σηµαίνει και µαταίωση του έργου. Το έργο θα γίνει, γιατί απορρέει από τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι της Ε.Ε., αλλά και έναντι του εργολάβου».

Κατά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη «πρυτάνευσε η λογική και όχι το γινάτι κάποιων» και εκφράζεται η αισιοδοξία για την επόµενη ηµέρα, οπότε και αναµένεται να ξεκινήσει «ο δηµοκρατικός διάλογος» τον οποίο ζήτησε και ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Από την πλευρά του κ. Παπουτσή εκφράζεται ικανοποίηση για την εξέλιξη που οδήγησε στην αποχώρηση των αστυνοµικών δυνάµεων από την Κερατέα χθες το απόγευµα και αφήνεται να εννοηθεί ότι από τη στιγµή που ενηµέρωσε τον Γιώργο Παπανδρέου και έλαβε το «πράσινο φως» να πραγµατοποιήσει τη συνάντηση µε τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και τον δήµαρχο Λαυρεωτικής, ενήργησε επί τη βάσει των αρµοδιοτήτων του. Το ακριβές είναι ότι ο κ. Παπουτσής, όταν έλαβε το αίτηµα των εκπροσώπων της Κερατέας το απόγευµα της Κυριακής, ζήτησε να υπάρξει από την πλευρά τους δέσµευση ότι ο διάλογος θα ήταν ουσιαστικός και όχι µε προφάσεις. Οι διαµεσολαβητές τον βεβαιώσαν ότι ο διάλογος δεν θα ήταν προσχηµατικός, αλλά επί της ουσίας. Ο κ. Παπουτσής ενηµέρωσε τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος έδωσε το «OK» για να πραγµατοποιηθεί η συνάντηση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα τεθούν προαπαιτούµενα.

Η συνάντηση έληξε µε επιτυχία, καθώς ο κ. Παπουτσής ζήτησε από τους εκπροσώπους της Κερατέας να δεσµευθούν ότι θα αποµακρύνονταν τα µπλόκα, ο ∆ήµος Λαυρεωτικής θα αποκαθιστούσε τις φθορές που είχαν προκληθεί στο οδικό δίκτυο και επιπλέον θα δεσµευόταν για την περιφρούρηση των µηχανηµάτων ώστε να µην υποστούν δολιοφθορά. Μετά τις δεσµεύσεις που ανέλαβαν οι εκπρόσωποι της Κερατέας διετάχθη η αποχώρηση των ΜΑΤ.
ΤΟ ΑΛΑΛΟΥΜ. Ωστόσο, αν και ο κ. Παπουτσής πέτυχε την απεµπλοκή των αστυνοµικών δυνάµεων από την περιοχή και το άνοιγµα της Λεωφόρου Λαυρίου, δεν φαίνεται να πέτυχε το ίδιο αποτέλεσµα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς τουλάχιστον δύο υπουργοί και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φάνηκε να αιφνιδιάζονται από τις εξελίξεις:

n Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και βουλευτής της περιοχής Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωνε πλήρη άγνοια. Μάλιστα απουσίαζε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και πληροφορήθηκε τα γεγονότα. Στην αναφορά του περιβάλλοντός του ότι ενηµερώθηκε εκ των υστέρων, η απάντηση που δινόταν από κύκλους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν: «Εγινε αυτό που εισηγούνταν η σύζυγός του, πού είναι το πρόβληµα;».

n Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ενηµερώθηκε εκτων υστέρων για τη συµφωνία, αλλά χωρίς λεπτοµέρειες. Πολλοί χρέωναν την παράλειψη στον κ. Παπουτσή και απέδιδαν το γεγονός στην κακή προσωπική σχέση που διατηρεί µαζί του. Ο κ. Ραγκούσης, που ήταν εκ των υπουργών που υποστήριζαν σθεναρά την κατασκευή του ΧΥΤΥ στην περιοχή, επικαλείται τις οµόφωνες αποφάσεις της ∆ιυπουργικής Επιτροπής για την υλοποίηση του έργου και επισηµαίνει ότι το έργο εξελισσόταν κανονικά παρά τα επεισόδια. Το περιβάλλον του υπουργού Εσωτερικών επεσήµανε ότι «η απόσυρση των αστυνοµικών δυνάµεων δεν πρέπει να συνοδευτεί από άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέµα του έργου».

n Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρµπίλη ενηµερώθηκε επίσης εκ των υστέρων για τη συµφωνία, ενώ το περιβάλλον της ανέφερε ότι «προφανώς εξεπλάγη» από το γεγονός ότι έµαθε από τα µέσα ενηµέρωσης ότι της... έκλεισαν ραντεβού να συνοµιλήσει µε αντιπροσωπεία φορέων της Κερατέας για «µια άλλη πρόταση για το έργο».

Συµπληρωµατικά, πάντως, πρέπει να αναφερθεί ότι σύµφωνα µε απολογισµό της ΕΛ.ΑΣ. ο «πόλεµος» της Κερατέας κόστισε περί τα 2,5 εκατοµµύρια στους έλληνες πολίτες και κατά τη διάρκειά του υπήρξαν 36 τραυµατισµοί αστυνοµικών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: