Αναδρομή στο αρχείο του αγώνα

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Συνεχίζει την λάσπη και τις απειλές η "Καθημερινή".

Αδιέξοδο και βία στο «μέτωπο» της Κερατέας
Των Γιαννη Σουλιωτη - Ελενας Kαρανατση
από την KAΘHMEPINH

Ο «πόλεμος» στην Κερατέα γνωρίζει νέα κλιμάκωση τις τελευταίες ημέρες. Προχθές ομάδα ατόμων πυρπόλησε δύο οχήματα της ΕΛ. ΑΣ., συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ ΜΑΤ και διαδηλωτών το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, ενώ προ δεκαημέρου άγνωστοι έκαψαν τα μηχανήματα του εργοταξίου. Και ενώ η ΕΛ. ΑΣ. μελετά την αναδιάταξη και αύξηση του αριθμού των αστυνομικών δυνάμεων, ο Δήμος Λαυρεωτικής επαναλαμβάνει τη θέση του ότι για την αποκλιμάκωση της έντασης πρέπει πρώτα να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ από την περιοχή. Παράλληλα, η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στην απόφασή της να προχωρήσει το έργο της κατασκευής Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη θέση Οβριόκαστρο.

Δικαστική διέξοδο στο εκρηκτικό πρόβλημα αναζητεί η αστυνομία, η οποία φέρεται να έχει συγκεντρώσει επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος των πρωταγωνιστών των επεισοδίων της Κερατέας, ικανά να δικαιολογήσουν την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ. ΑΣ. υποστηρίζουν ότι τους τρεις τελευταίους μήνες έχουν συλλέξει πειστήρια για τη δράση περισσοτέρων των 15 ατόμων, συντάσσοντας δύο διαφορετικές δικογραφίες. Μιλώντας χθες στην «Κ», άφησαν να εννοηθεί ότι τα στοιχεία θα διαβιβαστούν τις επόμενες ημέρες στις εισαγγελικές αρχές, ώστε «οι πρωταγωνιστές να λογοδοτήσουν».

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε στην «Κ» ότι κεντρικό ρόλο στα επεισόδια διαδραματίζει ένας απόστρατος αξιωματικός της αεροπορίας, αλλά και ένας απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ. ΑΣ. ο οποίος φέρεται να είναι μέλος του ΛΑΟΣ. Η ίδια πηγή διατύπωσε την εκτίμηση ότι η υπόθεση της Κερατέας αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η προχθεσινή επίθεση με μολότοφ εναντίον των αστυνομικών σημειώθηκε στις 11.30 π. μ., στο μπλόκο του Οβριόκαστρου και είχε ως συνέπεια να καταστραφούν ένα αυτοκίνητο της ασφάλειας και ένα βαν που μετέφερε εξοπλισμό για τις δυνάμεις των ΜΑΤ. «Πρέπει να αλλάξουμε τον σχεδιασμό ούτως ώστε να εξασφαλίσουμε ασφαλή πρόσβαση για τις δυνάμεις μας στην περιοχή», σχολίασαν χθες στην «Κ» αρμόδιοι αξιωματικοί. Σημειώνεται ότι το πρωί της Κυριακής οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή ήταν ενισχυμένες εξαιτίας εκδήλωσης που πραγματοποιούσαν στο σημείο τα μέλη οργάνωσης Δωδεκαθεϊστών...

Επεισόδια είχαν προηγηθεί το βράδυ της 16ης Μαρτίου (νωρίτερα την ίδια ημέρα είχε προπηλακιστεί ο κ. Θ. Πάγκαλος σε εστιατόριο στα Καλύβια) οπότε έληγε η προθεσμία που είχαν δώσει οι κάτοικοι στα ΜΑΤ να αποχωρήσουν από το σημείο. Τη νύχτα εκείνη εκτοξεύτηκαν εναντίον των αστυνομικών 500 περίπου μολότοφ. Τα ξημερώματα της 9ης Μαρτίου εν μέσω σφοδρής χιονοθύελλας κάτοικοι είχαν καταφέρει να πυρπολήσουν τα δύο από τα τρία χωματουργικά μηχανήματα που βρίσκονται από καιρό σταθμευμένα στον χώρο του εργοταξίου. Στο σημείο διατίθενται καθημερινά 300 αστυνομικοί και σε περίπτωση επεισοδίων ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει τους 500.

Σε απόρρητη έκθεση του αρχηγείου της ΕΛ. ΑΣ., η οποία υπεβλήθη προ μερικών εβδομάδων στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή, προτείνεται μεταξύ άλλων η αποχώρηση της αστυνομίας από την περιοχή έως ότου ξεπεραστούν οι δικαστικές εκκρεμότητες και αρχίσουν τα έργα. Μολονότι με τη συγκεκριμένη πρόταση συντάσσονται αστυνομικοί όλων των βαθμίδων, κάτι τέτοιο δεν έχει προς το παρόν υλοποιηθεί. Στην ίδια έκθεση περιέχονται διαφορετικά σενάρια για πιθανές επιθέσεις κατά αστυνομικών, με καλάσνικοφ ή ακόμη και με τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανάκια!

Επιμένει ο κ. Γ. Σγουρός
Χωρίς την Κερατέα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τα Απορρίμματα στην Αττική, λέει η κυβέρνηση και καλεί τους τοπικούς άρχοντες να συμβάλουν στην εκτόνωση της κρίσης.

«Οι αντίθετες φωνές και οι διαμαρτυρίες που ακούγονται ενάντια στον Περιφερειακό Σχεδιασμό και στην αναγκαιότητα δημιουργίας ΧΥΤΑ στην Κερατέα και παλαιότερα στο Γραμματικό δεν είναι παρά προσπάθεια για να ανασταλούν οι σχεδιαζόμενες δράσεις και να οδηγηθεί η περιφέρεια σε τριτοκοσμικές καταστάσεις», αναφέρει ο περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γ. Σγουρός. Στα σχέδια πάντως της νέας αιρετής περιφέρειας είναι να εκτελέσει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τα προγραμματισμένα έργα και όπως επισημαίνει ο περιφερειάρχης «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι κάτοικοι μιας περιοχής να μποϊκοτάρουν και να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή πολλών συμπολιτών μας».

Ενδειξη του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η προσπάθεια έναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ κεντρικής διοίκησης και τοπικών αρχών αποτελούν οι θέσεις της δημοτικής αρχής και των μελών της επιτροπής αγώνα: να αποχωρήσει η αστυνομία από την περιοχή για να αποχωρήσουν και οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι της Κερατέας, να διαχειρίζεται μόνο τα δικά της απορρίμματα η Λαυρεωτική, να μη δημιουργηθεί καμία εγκατάσταση στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου, να δημιουργηθεί μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στον ΒΙΟΠΑ Κερατέας.

Άξιος ο μισθός σας κύριοι της "Καθημερινής" !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: