Αναδρομή στο αρχείο του αγώνα

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Δεν περνά η νέα «χούντα» στην Κερατέα

από το "ΠΡΙΝ"
του Κ. Τουλγαρίδη

Εδώ και δύο μήνες η κυβέρνηση αδυνατεί να «τιθασεύσει» τον λαό της Κερατέας.

Ο αγώνας αυτός έχει ξεφτιλίσει κυβέρνηση και δυνάμεις καταστολής και δεν έχει επιτρέψει να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής του καταστροφικού ΧΥΤΑ. Την προηγούμενη Τρίτη, η κυβέρνηση επιχείρησε να ξεπεράσει το αδιέξοδο κλιμακώνοντας την καταστολή, μεταφέροντας τη χούντα που είχε ως τώρα επιβάλει στους δρόμους, μέσα στην πόλη και στα σπίτια. Ξεκίνησαν εισβολές σε σπίτια με ομάδες ακόμα και 20 κουκουλοφορεμένων ασφαλιτών. Χωρίς επίδειξη εντάλματος, έκαναν έρευνες σε σπίτια και προχώρησαν σε προσαγωγές πολιτών.

Τα πειστήρια των «εγκληματιών» που πήραν (άδεια μπουκάλια μπύρας και κρασιού, μαχαίρι κουζίνας, μία κάμερα και κασέτες) ήταν τόσο σοβαρά που υποχρεώθηκαν πολλές ώρες αργότερα και αφού είχαν σπείρει το κλίμα τρομοκρατίας που ήθελαν, να αφήσουν όλους τους προσαχθέντες ελεύθερους.

Στην άμεση αντίδραση των γειτόνων που αντιστάθηκαν με γυμνά χέρια για να αποτρέψουν την προσαγωγή, έβγαλαν πιστόλι και τους σημάδεψαν! Η πενταμελής αντιπροσωπεία νυν και πρώην δημάρχων και μελών της Συντονιστικής επιτροπής στο αστυνομικό τμήμα, αντί για εξηγήσεις δέχτηκε επίθεση των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του Σταύρου Ιατρού (πρώην δημάρχου Κερατέας) και τον προπηλακισμό των άλλων. Αυτό πυροδότησε την οργή της πόλης, που βγήκε μαζικά στους δρόμους για να ακολουθήσει η επίθεση των ΜΑΤ προς όλους, πνίγοντας την Κερατέα στα χημικά (ακόμα και μέσα σε αυλές και μπαλκόνια σπιτιών) και ξυλοκοπώντας άγρια ακόμα και γυναίκες και ηλικιωμένους, επιβάλλοντας ουσιαστικά στρατιωτικό νόμο. Αυτά τα γεγονότα «δεν κατάφερε» να καταγράψει κανένα κανάλι, αλλά μόνο μια κάμερα ενός μαθητή!

Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις καταστολής, με μεγάλα μηχανήματα έσπασαν το μπλόκο στη Λαυρίου, προσπαθώντας να σπάσουν το ηθικό των αγωνιστών, να εμποδίσουν την καθημερινή συγκέντρωση του κόσμου και να διευκολύνουν ενδεχομένως, τη διέλευση στις επόμενες μέρες των συνεργείων για την έναρξη των έργων που έχουν καθυστερήσει επικίνδυνα, γι αυτούς.

Η Συντονιστική Επιτροπή αγώνα απάντησε κηρύσσοντας τη Λαυρεωτική σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αποφάσισε να είναι τα πάντα κλειστά (μαγαζιά, σχολεία, υπηρεσίες) την επόμενη μέρα (οι μαθητές είχαν ήδη αποφασίσει την αποχή από τα μαθήματα) και κάλεσε όλο το λαό και τους γύρω δήμους σε μια μεγάλη διαδήλωση. Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρέθηκαν για άλλη μια φορά, από την πρώτη στιγμή μέσα στον αγώνα και προσπάθησαν να συμβάλλουν στην αντεπίθεση του κινήματος.

Το συλλαλητήριο που έγινε την Τετάρτη το βράδυ στην κεντρική πλατεία της Κερατέας ήταν το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ στην πόλη, με 5.000 – 6.000 χιλιάδες λαού. Ήταν όλη η Κερατέα (ακόμα και κόσμος που δεν συμμετείχε μέχρι τώρα), αλλά και πολύ περισσότερος κόσμος σε σχέση με παλιότερα από τις γειτονικές πόλεις. Ανέδειξε τις δυνατότητες επέκτασης του αγώνα σε όλα τα Μεσόγεια. Η τρομοκρατία της κυβέρνησης λειτούργησε ανάποδα διευρύνοντας το αγωνιστικό μπλοκ. Η συγκέντρωση κορυφώθηκε με την μεγάλη διαδήλωση, περίπου 3 χιλιομέτρων, όλων των συγκεντρωμένων προς το μπλόκο και την ανακατάληψη του χώρου από τα ΜΑΤ.

Διαμορφώνονται όροι πραγματικής δυνατότητας οι αγωνιστές της Κερατέας να νικήσουν και να σηματοδοτήσουν ένα μεγάλο πλήγμα στη χούντα που θέλουν να επιβάλουν η κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ και κεφάλαιο. Αυτό θα κριθεί στη συνέχεια του αγώνα και στο πόσο θα διευρύνει τη δράση του από το κράτημα του μπλόκου μέχρι την ανάπτυξη πρωτοβουλιών που θα το φέρνουν σε επαφή και συντονισμό με άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια. Ζητούμενο είναι ο συντονισμός με τις άλλες επιτροπές ενάντια στους ΧΥΤΑ και τους εργαζόμενους στη Φυλή και τους ΟΤΑ. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει η συζήτηση που διοργανώνουν οι πολιτικές οργανώσεις αύριο Δευτέρα 14 Φλεβάρη, στην αίθουσα υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδας (Σίνα 16), η ανάληψη πρωτοβουλίας για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες με τους απεργούς εργαζόμενους και το νεολαιίστικο κίνημα και η μαζική εμφάνιση της Κερατέας στην Αθήνα, τόσο στην πανεργατική απεργία όσο και με ένα παλλαϊκό απογευματινό συλλαλητήριο.

(από το forkeratea)

Δεν υπάρχουν σχόλια: