Αναδρομή στο αρχείο του αγώνα

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ (υπ΄αριθμ. 28/09-02-2011 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Λαυρεωτικής)

ΟΧΙ ΧΥΤΑ ΣΤΗ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ
ΟΧΙ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ

1. Δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε κάθε σχέδιο της Πολιτείας για δημιουργία Ο.Ε.Δ.Α. – Χ.Υ.Τ.Α. ή οποιασδήποτε άλλης εγκατάστασης στον ιστορικό Αρχαιολογικό Χώρο του Οβριόκαστρου Κερατέας.

2. Απαιτούμε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και Νεοτέρων Μνημείων, να μην επιτρέψουν τη συντέλεση του αρχαιολογικού εγκλήματος, καθόσον ο λόφος του Οβριόκαστρου ευρίσκεται εντός των ορίων της κηρύξεως, από την ίδια την Πολιτεία, της Λαυρεωτικής ως «Αρχαιολογικός χώρος, Ιστορικός Τόπος και Τοπίο ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους» (Φ.Ε.Κ. 852Β’/3-9-1980), ο οποίος, όπως και η ευρύτερη περιοχή αυτού, έχει θεσμοθετηθεί ως «Ζώνη Α’ Απολύτου Προστασίας», αφού εντός αυτού «σώζεται σε καλή κατάσταση οχυρωμένος οικισμός Ελληνιστικών χρόνων» (Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ02/61126/3407/14-12-95 και Πράξη 24/18-7-1995 του Κ.Α.Σ. – Φ.Ε.Κ. 1070/29-12-1995). Άπαντες γνωρίζουν, έχουν όλα τα στοιχεία και μπορούν να εφαρμόσουν τους Νόμους και το Σύνταγμα. Επιβάλλεται, έστω και την ύστατη στιγμή, να πράξουν το καθήκον τους.

3. Συνεχίζουμε και εντείνουμε τις νομικές ενέργειες όπου παρουσιάζονται θεσμικές ρωγμές ώστε να αναδειχθεί το παράνομο του έργου κάνοντας έκκληση στους δικαστικούς λειτουργούς να μην ενδώσουν σε πολιτικές πιέσεις αλλά να υπερασπίσουν το Νόμο και να προασπίσουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

4. Καταγγέλλουμε στην Ε.Ε. ότι το έργο δεν έχει ξεκινήσει και ούτε θα επιτρέψουν οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής να ξεκινήσει, γιατί είναι παράνομο.

5. Καθιστούμε ως κύριους υπεύθυνους της προσπάθειας εκτέλεσης του παράνομου έργου τους εργολάβους, τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τον Πρωθυπουργό που και οι δύο είναι Βουλευτές της Περιφέρειάς μας.

6. Καταγγέλουμε τον αυθαίρετο και αντιδημοκρατικό τρόπο εντολής του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για εισβολή των ΜΑΤ στον Αρχαιολογικό Χώρο του Οβριοκάστρου, και την επιβολή βίας με τρόπο που θυμίζει άλλες εποχές κατάλυσης της δημοκρατίας, καταστρατηγώντας κάθε δημοκρατική αρχή και κανόνα δικαίου που επιβάλλει, ότι τέτοια έργα θα πρέπει να βασίζονται σε νόμιμες ενέργειες και διαδικασίες και να έχουν την κοινωνική αποδοχή.

7. Καταγγέλουμε δημόσια την πρωτοφανή ωμή βία των Αστυνομικών δυνάμεων (Μ.Α.Τ.) και τον αντιδημοκρατικό και φασιστικό τρόπο που αντιμετωπίζουν τους κατοίκους – διαδηλωτές, ακόμα και μέσα στα σπίτια τους. Το δίκαιο δεν αντιμετωπίζεται με δακρυγόνα, απειλές, συλλήψεις και τρομοκρατία. Η συνεχιζόμενη άσκηση ωμής βίας από την εξουσία χαλυβδώνει την θέληση όλων μας.

8. Καλούμε άμεσα να αποχωρήσουν τα Μ.Α.Τ. και οι εργολάβοι. Να ελευθερωθεί η Λεωφόρος Αθηνών – Λαυρίου και μόνο τότε θα αποχωρήσουν οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι από τα «μπλόκα».

9. Καλούμε την Κυβέρνηση και κάθε υπεύθυνο, ιδίως την ΕΛ.Α.Σ., να σεβαστούν και να εφαρμόσουν την υπ’ αριθμ. 199/2010 δικαστική απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου, που έχει κηρύξει παράνομο το έργο και επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο των ιδιοκτητών στο Οβριόκαστρο.

10. Δηλώνουμε ότι εμείς θέλουμε να είμαστε παράγοντες επίλυσης του προβλήματος με θέσεις και προτάσεις και όχι παράγοντες του προβλήματος .

11. Επιθυμούμε διάλογο και λύση άμεσα και καλούμε όλους, ιδίως τους πολιτικούς οι οποίοι μας εκπροσωπούν στη Βουλή των Ελλήνων και προασπίζουν τους Νόμους και το Σύνταγμα, να παρέμβουν για να εξευρεθεί λύση και διέξοδος. Έως τότε οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής, θα είναι στα «μπλόκα» του αγώνα και της αντίστασης μέχρι να δικαιωθούν, γιατί υπερασπίζονται τον ΤΟΠΟ τους, τον Δίκαιο αγώνα τους, την Αξιοπρέπειά τους και τη Νομιμότητα.

12. Συμπαραστεκόμαστε στους πέντε (5) άδικα συλληφθέντες την Τρίτη 08-02-2011 και οργανώνουμε τον τρόπο μετάβασης των κατοίκων της Κερατέας και του Λαυρίου στο Πρωτοδικείο Αθηνών την Παρασκευή 11-02-2011, για την υποστήριξή τους κατά την απολογία τους στον τακτικό Ανακριτή.

13. Καλούμε σε συμπαράσταση όλες τις κοινωνικές τάξεις τα εργατικά και κοινωνικά σωματεία του τόπου μας , τους γειτονικούς Δήμους, τα κόμματα και κάθε φορέα.

14. Κηρύσσουμε το Δήμο Λαυρεωτικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως ότου αποκατασταθεί η έννομη τάξη και σεβαστεί η Πολιτεία τις αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων.

Είμαστε στους δρόμους από τις 11 Δεκεμβρίου 2010 και δεν θα υποχωρήσουμε αν δεν δικαιωθούμε.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ


ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΚΑΙ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ


ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: